Acțiuni comune pentru protecția mediului în bazinul Mării Negre – BeECO

Programul Operațional Bazinul Mării Negre 2014-2020
prin Instrumentul European de Vecinătate ENI

 

 

Parteneri

Scurtă prezentare

Principalul obiectiv al proiectului este promovarea protecției mediului în bazinul Mării Negre prin intermediul unor campanii comune de educație, conștientizare și decontaminare a râurilor pentru a reduce deșeurile din râuri și din mediul marin. Această propunere de proiect este de mare importanță și necesitate, deoarece va contribui la creșterea gradului de protecție a mediului din Marea Neagră. Instrumentele și activitățile inovatoare dezvoltate și implementate în timpul proiectului vor fi utilizate în cadrul și după finalizarea acestuia pentru a asigura o mai bună gestionare a factorilor poluatori, un nivel ridicat de conștientizare în rândul cetățenilor și politici de mediu mai eficiente și durabile. În plus, aplicația IT BeECO dezvoltată în cadrul proiectului va oferi un sprijin esențial pentru viitoarele activități de cercetare, precum și rapoarte privind principalii poluanți pentru factorii cheie de decizie în politicile de mediu.


beeco-it-app

BeECO IT App

Deschide linkul pe mobil și setează “Add to Home Screen”


Activități

În ceea ce privește implementarea proiectului, au fost elaborate 3 activități principale.
T1.

Campanii comune de conștientizare și educare Această activitate are ca scop îmbunătățirea calității vieții, pentru a-i ajuta pe tineri să dobândească cunoștințele, abilitățile, motivațiile și valorile de care au nevoie pentru a promova protecția mediului și pentru a-și asuma responsabilitatea pentru menținerea calității mediului.

T2.

GA T2 urmărește să încurajeze implicarea și parteneriatele dintre ONG-uri și autoritățile locale/regionale pentru a combate depozitarea deșeurilor în râuri, prin dezvoltarea unor măsuri comune și a unor instrumente de lucru care să eficientizeze metodele de protecție a mediului. Prin urmare, activitatea prevede înființarea de patrule locale care vor efectua deplasări pentru a identifica zonele cu deșeuri. Aceste patrule vor fi realizate cu ajutorul unor vehicule electrice sau hibride echipate pentru a permite utilizarea în timp real a aplicației. Această aplicație va permite patrulei să transmită informații despre zona afectată, natura deșeurilor și cantitatea acestora. Aplicația va permite, de asemenea, încărcarea de fotografii cu zona identificată.

T3.

Consolidarea competențelor în domeniul protecției mediului în bazinul Mării Negre. Activitatea propune o abordare directă de dezvoltare a competențelor și de îmbunătățire a calității activităților desfășurate de grupuri de interes, inclusiv ONG-uri, autorități publice locale, publicul larg și tineri din centre de educație/formare în domeniul protecției mediului (3R, Garda de mediu și Antreprenoriat în domeniul mediului). Pentru a consolida competențele entităților care activează în domeniul protecției mediului, în bazinul Mării Negre și pentru a dezvolta noi competențe în aceste domenii, în cadrul GA T3 vor fi organizate sesiuni de formare pentru ONG-uri, autorități publice locale, centre de educație/formare, școli și universități în domenii legate de protecția mediului.

Rezultate

Proiectul își propune să atingă următoarele rezultate

25 Sesiuni Educaționale

Creșterea gradului de conștientizare și educare a publicului cu privire la problemele legate de deșeurile din râuri prin organizarea a 8 seminarii de informare, 25 de sesiuni educaționale în școli și universități.


4 Mese Rotunde

Promovarea bunelor practici de management de mediu și a tehnologiilor de reducere a depozitelor ilegale de deșeuri și a depozitelor de deșeuri de pe malurile râurilor prin organizarea a 4 mese rotunde în Galați, Cahul, Kutaisi și Erevan.


5 Sesiuni de Consolidare

Promovarea unei practici comune a celor „3 R” (reducere, refolosire, reciclare) pentru deșeuri prin organizarea a 5 sesiuni de consolidare a cunoștințelor.


4 Activități Comune

Campanii comune de curățare transfrontalieră a râurilor din bazinul Mării Negre prin organizarea a 4 activități comune de curățare a râurilor în Galați, Cahul, Kutaisi și Erevan.


4 Patrule Locale

Încurajarea implicării ONG-urilor și a parteneriatelor dintre acestea și autoritățile locale/regionale și serviciile de gestionare a deșeurilor pentru a combate deșeurile de pe râuri prin crearea a 4 patru patrule locale și prin dezvoltarea unei aplicații informatice BeECO.